Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Ενημέρωση από συνάντηση με Υπουργό Παιδείας,10 Ιουνίου 2015 
 Επιστροφή διαθέσιμων


Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού
Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος της Ο.Δ.Π.Τ.Ε.
Πανεπιστημίου 30
e-mail: sdpekpa@gmail.com
http://sdpekpa.blogspot.gr/

Αθήνα 10 Ιουνίου2015
αρ.πρωτ: 1527



Σήμερα, 10/6, στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΟΔΠΤΕ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας και συνάντηση με τον Υπουργό Α. Μπαλτά και τους Γενικούς Γραμματείς Γ. Σπαθή και Δ. Χασάπη. Στη συνάντηση, εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου μας, συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος, Σπύρος Ανδριώτης.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των διαθέσιμων συναδέλφων μας:

Η χθεσινή απόφαση επανασύστασης των καταργημένων θέσεων αναμένεται να βγει στο ΦΕΚ σήμερα. Επανασυστήνονται 1.174 θέσεις στα 8 ΑΕΙ. Απ’ αυτές 988 θα καταληφθούν από διαθέσιμους συναδέλφους που έκαναν αίτηση επιστροφής στη δουλειά.


Με βάση την απόφαση επανασύστασης, θα βγουν άμεσα 8 διαπιστωτικές πράξεις από το Υπουργείο Παιδείας, μία ανά ΑΕΙ, με τα ονόματα των συναδέλφων που επανατοποθετούνται σε κάθε Ίδρυμα. Σύμφωνα με τον Υπουργό, η διαδικασία αυτή δε θα πάρει πολλές μέρες.

Στη συνέχεια, οι διαπιστωτικές πράξεις θα αποσταλούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η μισθοδοσία θα ξεκινήσει άμεσα, με εξαίρεση τους συναδέλφους που είχαν διαγραφεί από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (βαίνοντας προς απόλυση). Για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση ως προς την ένταξή τους σε καθεστώς κανονικής μισθοδοσίας.

Σε ό,τι αφορά το συνυπολογισμό του χρόνου της διαθεσιμότητας για την άνοδο σε κλιμάκιο των διαθέσιμων συναδέλφων μας, ο Υπουργός Παιδείας παρέπεμψε στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Κατρούγκαλο.

Οι θέσεις που δε θα καταληφθούν και που λόγω μνημονιακών νόμων δεν μπορούν να παραμείνουν κενές (σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο οι κενές θέσεις καταργούνται), μπορούν να αποτελέσουν ένα επιπλέον επιχείρημα στην προκήρυξη θέσεων στα ΑΕΙ στο μέλλον. Μετά από την επανατοποθέτηση των διαθέσιμων στο δημόσιο, από τις 15.000 νέες θέσεις που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό, αναμένεται να προκηρυχθούν περίπου 5.000 στο Υπουργείο Παιδείας (σχολεία, πανεπιστήμια, κ.α.). Να σημειωθεί εδώ πως, το Υπουργείο Παιδείας για να στελεχωθεί πλήρως χρειάζεται 30.000 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, όπως είπε ο Υπουργός, αυτές οι νέες θέσεις είναι υπό συζήτηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας:

Η ρύθμιση ζητημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γίνει σε δύο φάσεις: Α. Με το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση άμεσα και Β. Με νέο νόμο - πλαίσιο που θα κατατεθεί το φθινόπωρο του 2015.

Το τρέχον νομοσχέδιο που ήδη έχει δημοσιοποιηθεί βρίσκεται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, θα ακολουθήσει η διαβούλευση και, μετά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Επιτροπής για ψήφιση. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να πάρει περίπου δύο εβδομάδες.

Για το νόμο – πλαίσιο θα ακολουθήσει άλλη συνάντηση της ΟΔΠΤΕ με τον Υπουργό. Ωστόσο, σε πρώτη φάση, συζητήθηκαν οι ανακοινωμένες θέσεις της ΟΔΠΤΕ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ό,τι αφορά τα θέματα του ασύλου, του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, της κατάργησης των εργολαβιών και της απευθείας πρόσληψης εργαζόμενων από τα Ιδρύματα, κ.α.

Ο κ. Μπαλτάς ήταν σαφής πως το πλαίσιο θα που κινηθεί το Υπουργείο θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας και των εξελίξεων των διαπραγματεύσεων με τους “θεσμούς”.


Για το Δ.Σ

  Ο Πρόεδρος               Η Γ.Γραμματέας

Ζαχαρίας Τριγάζης      Μαρλέν Λογοθέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου