Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού
Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος της Ο.Δ.Π.Τ.Ε.
Πανεπιστημίου 30

Αθήνα 7 Οκτωβρίου 2015
αρ.πρωτ: 1556

Στις 12/10 δικάζονται 14 συνάδελφοί μας, 8 από το ΕΚΠΑ, για τη μεγάλη και νικηφόρα απεργία μας των 3,5 μηνών του 2013. Για την απεργία που οδήγησε στην επιστροφή ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ στη δουλειά.
Η μεγάλη απεργία μας, ακριβώς επειδή κλόνισε τον πυρήνα των μνημονιακών δεσμεύσεων οδηγώντας στην αναίρεση των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων, βρέθηκε στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών ήδη από το Νοέμβρη του 2013. Ειδικά σε ό,τι αφορά το ΕΚΠΑ, όχι τυχαία, η παρέμβασή τους άρχισε όταν κατέστη σαφές ότι δε θα υποτασσόμασταν ούτε στις απειλές και τον εκφοβισμό που επιχειρούσε η τότε κυβέρνηση, με τη θέσπιση ειδικών πειθαρχικών παραπτωμάτων (για την αυτό-απογραφή), τις προσφυγές της στα δικαστήρια για την κήρυξη της απεργίας μας παράνομης και καταχρηστικής, κ.α., ούτε στον κυβερνητικό συνδικαλισμό του Προεδρείου του τότε ΔΣ, που είχε ήδη επιχειρήσει πολλές φορές να οδηγήσει την απεργία σε λήξη με την αποδοχή εκ μέρους μας των απολύσεων.
Όταν λοιπόν φάνηκε ότι οι απεργοί του ΕΚΠΑ δεν είχαν καμιά διάθεση να «συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις» των κυβερνητικών παραγόντων και των οργάνων τους, άρχισε μια βιομηχανία διώξεων με στόχο το σπάσιμο της απεργίας και την κατατρομοκράτηση των απεργών.
Στις 29/11/2013, γίνεται η πρώτη εισαγγελική παραγγελία για προανακριτική εξέταση για την απεργία. Για να ακολουθήσουν άλλες δύο, στις 4/12/2013 και στις 20/1/2014. Πάντα μετά από «δημοσιεύματα στον τύπο»… Αποτέλεσμα; Συνάδελφοί μας να οδηγούνται στη ΓΑΔΑ ή την εισαγγελία ο ένας μετά τον άλλον. Στόχος; Πάντα να βρεθούν τα ονόματα των απεργών.
Η εισαγγελική παραγγελία της 29/11/2013 κατέληξε στη δίωξη 14 συναδέλφων μας για μη συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση που έκρινε την 48ωρη απεργία της 25ης και 26ης Νοεμβρίου 2013 παράνομη. Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου, αφού η απεργία είχε διεξαχθεί, και την 26η απεργήσαμε με απόφαση της ΑΔΕΔΥ. Δεν μπορεί άρα να έχει καμιά βάση η δίωξη των συναδέλφων μας.
Σε ό,τι αφορά το ΕΚΠΑ, οι 8 συνάδελφοι που διώκονται δεν είναι οι κατά το νόμο εκπρόσωποι του συλλόγου, ούτε (όπως συμβαίνει ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ στην περίπτωση της ΟΔΠΤΕ και του ΕΜΠ) το πρόσωπο που παρέλαβε την κοινοποίηση για τη δικαστική απόφαση (ο ήδη τότε καθαιρεμένος τέως Γ. Γραμματέας του Συλλόγου).
Στο ΕΚΠΑ έχουμε το ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΔΟΞΟ φαινόμενο να διώκονται τα μέλη των προεδρείων τριών Γενικών Συνελεύσεων: Της 22/11 (Παρασκευή) που αποφασίζει την προκήρυξη της 48ωρης απεργίας για 25-26/11 (Δευτέρα-Τρίτη), της 26/11 και της 28/11 που αποφασίζουν άλλες 48ωρες απεργίες οι οποίες ουδέποτε οδηγήθηκαν στα δικαστήρια.
Ως γνωστόν, τα μέλη των Προεδρείων των ΓΣ δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα για την υλοποίηση της απόφασης, την οποία δεσμεύεται από το καταστατικό να υλοποιήσει το ΔΣ, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί με αυτήν. Τα μέλη των Προεδρείων μπορεί να συμφωνούν ή να διαφωνούν με την απόφαση, είναι όμως υποχρεωμένα να την υπογράψουν και να την κοινοποιήσουν. Αυτονόητο είναι ότι καμιά αρμοδιότητα δεν έχουν για μια απεργία που αποφασίζεται σε μια ΓΣ μέλη Προεδρείων άλλων ΓΣ.
Γιατί λοιπόν στο ΕΚΠΑ μέλη Προεδρείων ΓΣ βρίσκονται εξαρχής στο στόχαστρο;
Οι λόγοι είναι προφανείς γι’ αυτή την ιδιαιτερότητα του ΕΚΠΑ: Οι αρχές στόχευαν στους ίδιους τους απεργούς, εκείνους που αρνήθηκαν να υποκύψουν στις μνημονιακές δεσμεύσεις, δε θα ασκούσαν δίωξη στα μέλη του Προεδρείου του τέως ΔΣ που προσπαθούσαν να σπάσουν την απεργία, που παραβίαζαν και δεν υλοποιούσαν αποφάσεις των ΓΣ ως όφειλαν.
Πώς λοιπόν στήνεται η κατηγορία εναντίον των μελών των Προεδρείων των ΓΣ;
Στις 30//11/2013, η κ. Μαντζουράνη, μέλος του Σ.Ι., καλείται να καταθέσει στο πλαίσιο της προανακριτικής εξέτασης της 29/11. Δεν καταθέτει όμως μόνο το προφανές, το οποίο ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ, ότι δηλαδή απεργούσαμε σταθερά και αδιάλειπτα από την αρχή μέχρι την ημερομηνία κατά την οποία καταθέτει. Με βάση «πληροφορίες», γιατί η ίδια δεν ήταν ποτέ παρούσα για να ξέρει, καταθέτει πολλά περισσότερα. Και κυρίως, «εγχειρίζει» φωτοαντίγραφα των αποφάσεων των ΓΣ 26ης και της 28ης Νοεμβρίου, που αφορούν άλλες 48ωρες απεργίες από αυτή για την οποία ερωτάται. Αποτέλεσμα: Οι αρχές ενημερώνονται επισήμως και προσθέτουν στη δίωξη τα μέλη των Προεδρείων των δύο συγκεκριμένων ΓΣ.
Στις 12/5/2014, στο φαξ της Διεύθυνσης Διοικητικού, φτάνει έγγραφο από το Πταισματοδικείο Αθηνών το οποίο ζητάει την απόφαση της ΓΣ της 22/11 (που αποφασίζει την απεργία που εκ των υστέρων οδηγείται στα δικαστήρια) και την απόφαση του ΚΣ της ΟΔΠΤΕ της 21/11, με την επισήμανση «στις ως άνω αποφάσεις να αναγράφονται και τα πρόσωπα που τις έλαβαν»… Το έγγραφο αυτό απαντιέται –μυστηριωδώς;- από το φαξ του ΕΛΚΕ. Από τον προ πολλού τότε καθαιρεμένο τέως Γ. Γραμματέα του Συλλόγου, ενός προ πολλού ανύπαρκτού ΔΣ, το συνάδελφο Δ. Σακκάτο, που κλείνει την απάντησή του με τη φράση «είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση»… Εννοείται ότι ουδέποτε ενημερωθήκαμε, ούτε οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, ούτε τα μέλη του Συλλόγου, για το ότι οι αρχές ζητούσαν στοιχεία για την απεργία μας και μια δίωξη στηνόταν, πράγμα που θα αποτελούσε το ελάχιστον καθήκον ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟ ΕΜΑΣ.
Έτσι λοιπόν, σήμερα, 8 συνάδελφοί μας, μέλη Προεδρείων ΓΣ, κατηγορούνται «ως υπαίτιοι του ότι με πρόθεση δεν συμμορφώθηκαν» προς την απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξε παράνομη την απεργία και «απείχαν των υπηρεσιακών τους καθηκόντων συμπαρασύροντας στην αποχή τους αυτή και την πλειονότητα των διοικητικών υπαλλήλων, μελών των Συλλόγων τους».
Καταγγέλλουμε τη συνεχιζόμενη ωμή παρέμβαση των διωκτικών αρχών στη συνδικαλιστική δράση στο ΕΚΠΑ, που στοχεύει στην ποινικοποίηση και την καταστολή των αγώνων και την καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας και που προσβάλει βάναυσα τα κοινωνικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά, συνταγματικά κατοχυρωμένα, δικαιώματα όλων των εργαζομένων.
Καταγγέλλουμε και όποιον με ενέργειές του συνέβαλε στο στήσιμο των διώξεων, σε όποιον κλάδο κι αν ανήκει.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δε θα επιτρέψουμε την ποινικοποίηση των απεργιακών μας αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ευρύτερα. Υπερασπιζόμαστε σθεναρά και αποφασιστικά το δικαίωμά μας στην ελεύθερη λειτουργία των συλλογικών μας οργάνων.


Για το Δ.Σ

 Ο Πρόεδρος                Η Γ.Γραμματέας


Ζαχαρίας Τριγάζης      Μαρλέν Λογοθέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου