Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού
Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος της Ο.Δ.Π.Τ.Ε.
Πανεπιστημίου 30
Αθήνα 18 Οκτωβρίου 2015
αρ.πρωτ: 1562

Το ΕΚΠΑ, όπως και όλα τα σύγχρονα πανεπιστήμια, ΟΦΕΙΛΕΙ να διασφαλίζει στην πράξη την ισότιμη πρόσβαση στις σπουδές των ΑμεΑ.

ΟΦΕΙΛΕΙ, αναγνωρίζοντας την –ακόμα μεγαλύτερη- προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλει κάποιος για να ξεπεράσει τα προβλήματα που τα ΑμεΑ αντιμετωπίζουν σε μια χώρα που δε φημίζεται για την πρόνοια στον τομέα της διασφάλισης ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση κατά τα σχολικά χρόνια, να λαμβάνει κάθε πρόβλεψη στην κατεύθυνση της τήρησης μιας από τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις του Πανεπιστημίου απέναντι στους συγκεκριμένους φοιτητές του: αυτή της ισότιμης πρόσβασης στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Στη πράξη;

Τι γίνεται όταν ζητείται να παραχωρηθεί θέση στάθμευσης σε δύο φοιτητές ΑμεΑ (ΦμεΑ) στο κτήριο της Νομικής;

Η Διοίκηση του Ιδρύματος απαντάει ότι πρέπει να πληρώνουν 20€ το μήνα…

Κι αυτό, παρά το ότι, όπως διαβάζουμε στο ενημερωτικό σημείωμα της Μονάδας Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ, η βασικότερη υποχρέωση που έχει το Ίδρυμα είναι να διασφαλίζει την πρόσβασή τους στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Ακόμα και αν αυτό απαιτεί «τροποποιήσεις […] ώστε [αυτά] να καταστούν προσβάσιμα (τοποθέτηση ραμπών, ανελκυστήρων, κουπαστών, προσβάσιμων τουαλετών, ειδικής σήμανσης για άτομα με απώλεια όρασης, χαμηλών επιτοίχιων καρτοτηλεφώνων και υδροψυκτών, θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων ΑμεΑ)».

Αν θεωρεί η Διοίκηση ότι με αποφάσεις σαν αυτή διασφαλίζει τις συνθήκες που επιτρέπουν στους ΦμεΑ να ολοκληρώσουν –κατά το δυνατόν- απρόσκοπτα τις σπουδές τους, κάνει λάθος.

Αν θεωρεί ότι, σε ένα Πανεπιστήμιο που απέχει μακράν από το να παρέχει ισότιμη πρόσβαση στις σπουδές στους ΦμεΑ, αυτό το μέτρο εξυπηρετεί κάτι, απέχει μακράν από την πραγματικότητα.

Γνωρίζει καλά η Διοίκηση ότι αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του Ιδρύματος η διασφάλιση της ισοτιμίας ΟΛΩΝ των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση ανάκληση αυτής της απόφασης.

Τα άτομα με αναπηρία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ σε μια κοινωνικά, πολιτισμικά και εκπαιδευτικά περιθωριοποιημένη ομάδα. Η περιθωριοποίησή τους δεν είναι συνέπεια της βλάβης που τα σώματά τους φέρουν. Είναι συνέπεια των αντιλήψεων, των πολιτικών και των πρακτικών που εφαρμόζονται.

ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΣΕ ΑΥΤΟ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τη λήψη όλων των μέτρων που θα διασφαλίσουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή στην εκπαίδευση των ΦμεΑ σε ίση βάση με όλους/ες τους άλλους/ες.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                Η Γ.Γραμματέας

Ζαχαρίας Τριγάζης      Μαρλέν Λογοθέτη


Κοινoποίηση: Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία
Ελευθερίου Βενιζέλου 236
Ηλιούπολη-ΑθΗΝΑ

Email: esaea@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου